Pagina's

Sidonie-Gabrielle Colette





Uitgeverij Atlas heeft een uitstekend seizoen uitgekozen om in één boek twee nieuwe vertalingen van de Franse schrijfster Colette (1873-1954) uit te brengen. Sido en Het huis van mijn moeder moet je lezen in het voorjaar, in de tuin, met de poes op schoot, als de sering roze kleurt, de lelietjes van dalen bloeien en de blauwe regen haar zoete geur verspreidt.
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/te-mooi-om-waar-te-zijn

Naaktdanseres, onbekommerd lesbienne, oorlogscorrespondente, meesterstiliste en schrijfster van vijftig romans en nog meer korte verhalen. Sidonie-Gabrielle Colette is niet zomaar een van de heldinnen van de feministische beweging.
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/schrijver/colette


Chéri  (190 p) De knappe, verwende, vijfentwintigjarige rijkeluiszoon, Fred Peloux - alias Cheri - heeft al jaren een intieme relatie met de vijftigjarige, eveneens mooie Lea de Lonval, zonder dat zij daarbij duidelijke toekomstplannen hebben. Om sociaal-economische redenen, bedacht door de familie, raakt Cheri echter op zekere dag getrouwd met de negentienjarige Edmee. 
http://www.debeterefilm.be/films/cheri-202/



 http://www.moviemeter.nl/film/50376

Anno 1900 creëerde ze een rage toen ze onder de naam van haar echtgenoot Willy debuteerde met de autobiografisch getinte Claudine-serie: smeuïge bildungsromans met een hoog oh-la-la-gehalte waar welopgevoede Franse jongedames stiekem van smulden.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2583146/2002/01/12/Colette-koesterde-de-willekeur.dhtml