Pagina's

J.M.G. Le Clézio

(Nobelprijs literatuur 2008)

Jean-Marie Gustave Le Clézio schreef in 1947 zijn eerste verhaal op het vrachtschip de Nigerstrom van de Holland Africa Line. Hij was zeven jaar en onderweg naar zijn vader die hij nog nooit had gezien. De reis moet een onuitwisbare indruk op de jongen hebben gemaakt. Zijn latere leven bestaat voor de ene helft uit het maken van wereldreizen en voor de andere helft uit schrijven. Le Clézio schreef sinds zijn debuutroman Le Procès-verbal (1963) 32 boeken in 32 jaar.
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/onrustig-maar-vol-verwachting

* De Academie noemt de 68-jarige Le Clézio een schrijver van poëtisch avontuur en sensuele extase die zich richt op de natuur, met name de woestijn. De Fransman brak in 1980 door met Désert, een werk dat volgens de academie 'magnifieke beelden bevat van een verloren cultuur in de Noord-Afrikaanse woestijn tegenover een Europa gezien door de ogen van ongewenste immigranten'.
http://www.parool.nl/parool/nl/26/BOEKEN/article/detail/36445/2008/10/09/Nobelprijs-Literatuur-voor-Fransman-Le-Clezio.dhtml 

* Le Clézio’s werk is vaak filosofisch (L’extase matérielle), soms essayistisch (Le rêve mexicain) en bovenal kosmopolitisch: „Before there was multiculturalism, there was the work of Jean-Marie Le Clézio”, schreef The Washington Post al in 1994. Le Clézio’s werk wordt in de Verenigde Staten geprezen om zijn „documentary feel of history”, om de manier waarop hij mythen uit het Europese koloniale verleden laat versmelten met „elementen uit Paul en Virginie [de achttiende-eeuwse roman van Bernardin de Saint-Pierre], Indiana Jones en Robinson Crusoe”.
http://vorige.nrc.nl/article2016729.ece
 
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/interview/%E2%80%98ik-luister-naar-naderende-donder%E2%80%99
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/le-clezio-is-door-en-door-europees
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/nieuws/jean-marie-gustave-le-clezio-winnaar-nobelprijs-voor-de-literatuur-2008


J.M.G. le Clezio: In volle zee (1999)



product_9782070755370_195x320Hasard, zoals Le Clezio’s roman in het Frans heet, speelt zich af in andere, Le Clézio dierbare culturen. Hoofdpersoon in deze roman is het meisje Nassima, dochter van een Antilliaanse vader en een Franse moeder, dat zich verstopt aan boord van een prachtig schip voor de kust van het Zuid-Franse Villefranche. Het schip is eigendom van de beroemde, rijke cineast Moguer, die zich opmaakt om via La Palma en Tenerife de Atlantische Oceaan over te steken, naar Guadeloupe. De overtocht is magisch: dolfijnen, sterrenregens, de schoonheid van exotische baaien en het allesoverheersende gevoel van vrijheid wegen op tegen het stormachtige geweld van de elementen en de bij tijd en wijlen drukkende eenzaamheid. De raadselachtige relatie tussen Moguer en Nassima, hun overeenkomstige verleden, de verstilde sfeer en de poëtische kracht van Le Clézio’s taal, maken Hasard tot een hoogtepunt in zijn oeuvre. https://www.nrc.nl/nieuws/2015/08/20/de-lijstjeslawine-zeven-boeken-over-schip-en-zee-a1466628