Pagina's

Francoise Sagan




Ze werd in 1954 in één klap beroemd met Bonjour tristesse. Frankrijk had behoefte aan een nieuwe, romantische heldin en Françoise Sagan leefde daarnaar, met snelle auto's en veel liefdes. 
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/ten-prooi-aan-alles-en-iedereen 

Zou de Franse schrijfster Françoise Sagan echt zo’n onuitstaanbaar verwend nest en oninteressant mens zijn geweest als de naar haar vernoemde biografische film doet vermoeden? 
http://vorige.nrc.nl/film/article2005639.ece/Sagan 

Een halve eeuw geleden had je Françoise Sagan; wie tegenwoordig op zoek is naar de betere jonge-vrouwenroman heeft keuze te over. Maar welk beeld geven de schrijfsters van nu van de moderne vrouw? 
http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/07/21/Vp/bk1.html 

Welke middelbare scholier met Frans in zijn pakket heeft het vroeger niet gelezen: Bonjour tristesse van Françoise Sagan? Niet al te dik, niet al te moeilijk, grote letters en in ieder uittrekselboek te vinden. Nog steeds. Het lijkt erop dat de populariteit van deze inmiddels 44 jaar oude bestseller in Nederland grotendeels aan gemakzucht te danken is. Je kunt je tenminste moeilijk voorstellen dat overspelige romantiek onder Zuid-Franse pijnbomen ook nog tot de verbeelding spreekt van de eigentijdse adolescent die zijn buitenschoolse uren besteedt aan geld verdienen, Internet, tv of techno-house. Hoogstens wordt hij nog geschokt door het werk van een jonge schrijfster als Virginie Despentes, die twee jaar geleden met haar politiek incorrecte, pornografische en gewelddadige boek Genaaid (Baise-moi) in Frankrijk een golf van verontwaardiging veroorzaakte.
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/tristesse-troef 

Of het nu om een zandstrand gaat, een rotsberg, een comateus cruiseschip of een klapperende camping, vakantie houdt altijd een dromerige belofte in. Een paradijselijke exit uit het normale leven, die in werkelijkheid natuurlijk vaak een hellevaart met kortingskaart blijkt.Recensenten van Boeken herlazen romans, verhalen of gedichten over alles wat met vakantie te maken heeft.
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/zomerse-vrijages-zijn-vrolijk-vergeefs

PARIJS, 25 SEPT. De Franse schrijfster Françoise Sagan is gisteravond op 69-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Normandische Honfleur overleden aan een longembolie. Sagan schreef meer dan dertig boeken, maar zal in Frankrijk vooral herinnerd worden als de schrijfster van Bonjour tristesse, de roman waarmee ze op zeventienjarige leeftijd wereldberoemd werd.
http://vorige.nrc.nl/kunst/article1603937.ece