Pagina's

Gilles Leroy

 

Boeken

Moeizame keuze voor Prix Goncourt

De belangrijkste Franse literaire prijs, de Prix Goncourt is gisteren toegekend aan Gilles Leroy (48) voor zijn roman Alabama Song over Zelda Fitgerald, geesteszieke echtgenote van F. Scott Fitzgerald. De jury had veertiende stemrondes nodig om tot een keuze te komen. De belangrijkste concurrent van Leroy was de favoriet van de critici, Olivier Adam (Voor A l’abri de rien).

Toch ging de meeste aandacht naar de andere literaire prijs, die meteen na de Goncourt werd bekendgemaakt in hetzelfde Parijse café. De Prix Renaudot, ooit aangeschreven als de prijs die betrekkelijk onbekende schrijvers onder de aandacht wist te brengen, ging gisteren naar een niet-genomineerde auteur, Daniel Pennac, voor zijn essay Chagrin d’Ecole. Hij verkocht al meer dan honderdduizend exemplaren en daarmee schreef hij een bestseller. De derde prijs, de Renaudot Essai, ging naar Olivier Germain Thomas voor een essay over het Verre Oosten.

Voor Uitgeverij Gallimard was het een topdag. Leroy wordt uitgegeven door Gallimard-dochter Mercure de France, het essay van Thomas verscheen bij Editions du Rocher, een halve dochter van Gallimard.

De onderscheiding van een essay voor de romanprijs valt uit de toon in de geschiedenis van de Prix Renaudot. Juryvoorzitter Patrick Besson, wiens dubbeltellende stem na 10 stemrondes de doorslag gaf, verklaarde achteraf tegenover Le Figaro dat Pennacs boek „niet geheel zijn smaak” was. Hij stemde naar eigen zeggen mee met een last-minute-voorstel van zijn vrienden J.-M. G Le Clézio en Franz-Olivier Giesbert, die vinden dat Pennac (63) onderschat wordt. Hij is vooral bekend als kinderboekenschrijver. Ook publiceerde hij strips, romans en essays, onder meer over het lezen (Comme un roman uit 1992).

In Chagrin d’Ecole keert Pennac terug naar zijn eigen verleden op school, eerst als mislukkende leerling en later als leraar Frans. Pennac vond zijn weg door een leraar die hem op de middelbare school ontsloeg van de leerstof die hij niet kon onthouden. Het alternatief: schrijf een roman. Het essay van Pennac, licht geschreven, raakt aan een in Frankrijk levendige debat over de hervorming van het onderwijs.

Ook de Prix Goncourt voor Gilles Leroy, die al twintig jaar in betrekkelijke luwte romans publiceert, wordt omgeven door discussie. Alabama Song vertelt, in de eerste persoon, het levensverhaal van Zelda Fitzgerald, echtgenote van de auteur van de Great Gatsby en geëindigd in een psychiatrische inrichting. Bij Leroy wordt ze het slachtoffer van haar jaloerse echtgenoot, die onder eigen naam werken publiceert die zij geschreven heeft. De roman is door critici opgevat als een belediging van F. Scott Fitzgerald.

Leroy verklaarde gisteren dat de Prix Goncourt „de wraak van Zelda” is.